RON98

Als je een auto met een benzinemotor hebt die Euro 98 nodig heeft, dan heb je een probleem in Nederland. Hamvraag: welke pompen kunnen je helpen?

Of anders gesteld: je bent onderweg en zoekt de dichtstbijzijnde pomp. http://directlease.nl/tankservice/ kan je helpen, kijk hieronder welke brandstoffen RON 98 zijn. In het algemeen betekent "Super" ook automatisch RON 98 en soms lees je ook de term "Super MLV" wat staat voor "met loodvervanger" - ook goed.

Wat betekent RON 98?

RON 98 is een aanduiding voor benzine met octaanklasse 98, waarbij het bereik loopt vanaf 98 en hoger. Zo loopt het octaangetal van Euro 95 van 95 tot en met 97. Daarom moet je geen Shell V-Power tanken als RON 98 gewenst is, want die heeft RON 95 met een werkelijk octaangetal van 97. Dat is te laag voor sommige motoren.

Het getal geeft de klopvastheid aan. Dit is te vertalen naar de weerstand tegen spontane zelfontbranding bij het snel samendrukken (compressie) van een mengsel van lucht en benzine.

Deze spontane ontbranding verloopt niet gecontroleerd maar explosief en is zeer schadelijk voor de motor. Dit proces is hoorbaar bij motoren die er last van hebben en wordt "kloppen" en "pingelen" genoemd - vandaar de term klopvastheid.

RON 98-brandstof is alleen zinvol voor motoren die een hoge compressieverhouding hebben, zoals motoren in bepaalde sportauto's. Het octaangetal zegt alleen iets over de klopvastheid en verder niets over andere kwaliteitskenmerken van de brandstof. RON 98 gebruiken in een motor die voor RON 95 ontworpen is, heeft geen zin. De motor gaat er niet beter of zuiniger door lopen en het is dus geld weggooien.

Waar krijg je RON 98?

Let op, brandstofmerknamen klinken tegenwoordig exotisch maar zijn niet altijd RON98. De vraag is: Wat is Ron98 en wat niet?

Wat is wel RON98?

Wat is niet RON98?

  • Esso Energy Supreme
  • Shell V-Power
  • Texaco Euro XL
  • Total Excellium

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie