De kwaliteit van posterformaat printwerk

Deze bladzijde gaat over de kwaliteit van printwerk. Grootformaat prints van posters dienen van een hoge kwaliteit te zijn als het gaat om de fijnheid van het beeld. Voor een banier rondom een gebouw speelt dit totaal geen rol, als het er vanaf een afstand maar goed uitziet. De poster is relatief duur terwijl de banier per vierkante meter aanzienlijk goedkoper is. Voor deze doelen worden verschillende printers gebruikt met totaal andere technologieën.

Voor het fijne werk is eigenlijk alleen inkjet-technologie echt goed geschikt. Wij gebruiken een Epson 11880 die op rollen van ruim 1.5 meter breed print. Daarbij is de resolutie maximaal 2880 x 1440 dpi. Dat komt neer op meer dan 100 x 50 inktpunten per vierkante millimeter waarmee de kwaliteit van goed drukwerk vele malen overtroffen wordt.

Er spelen meer factoren een rol zoals de gebruikte inkten en het materiaal waarop geprint wordt. De belangrijkste nadelen van inkjet is dat de inkten kostbaar zijn en dat de dragers zoals papier en canvas een speciale coating nodig hebben, net als inkjet-papier voor een gewone printer. Dit werkt sterk prijsverhogend helaas. Maar er is ook een andere kant. Het zijn de inkten en de dragers die voor verbluffende resultaten zorgen. Onze printer bevat maar liefst 9 verschillende inkten met ieder hun eigen kleurtoon waardoor er een uiterst natuurgetrouwe afdruk tot stand komt. Een reproductie ziet er niet alleen heel goed uit maar is ook UV-bestendig. De drager maakt het verschil, een goede coating zorgt voor diepe, briljante, levendige kleuren terwijl aan de onderkant van de markt de kleuren flets blijven, zelfs met de beste inkten.

Er is niets op tegen om bij het Kruidvat en de HEMA afdrukken te bestellen op posterformaat. We weten dat ze ook goede materialen gebruiken, al is het misschien niet altijd de bovenkant van de markt. Onze doelgroep is anders, het zijn de mensen die de beste kwaliteit willen, op ieder gewenst formaat en op een veelheid van materialen. Behalve op al dan niet glanzend fotopapier en canvas printen we op veel meer materialen, zoals zelfklevend vinyl, lichtbak- materialen en geschept papier (vergelijkbaar met aquarelpapier). Daar zien we ook een aantal concurrenten onderuit gaan: ze proberen koste wat het kost te concurreren tegen de prijsvechters. Canvas wat eruit ziet als een vinyl tafellaken, dunne materialen, met twijfelachtige inkten terwijl er gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld solvent-printers die de kwaliteit van inkjet bij lange na niet halen. Vraag bij twijfel om monsters en of laat een proefdrukje maken.

Over zogenaamde Giclée-afdrukken kunnen we kort zijn: het is een marketingverhaal om de hoogwaardige inkjet-afdrukken te onderscheiden van lagere kwaliteiten. Niets meer en niets minder maar het klinkt wel lekker en daarom schermen diverse servicebureaus hier graag mee. De term komt uit het Frans en heeft een aardige geschiedenis, zie de Engelstalige Wikipedia-link: https://en.wikipedia.org/wiki/Gicl%C3%A9e .

Een van de dingen die wij erg serieus nemen is het beoordelen van de kwaliteit van de te printen afbeelding. Is een foto voldoende scherp, met voldoende beeldpunten? Klopt de witbalans? Kunnen we de levendigheid en de scherpte iets verbeteren? Dit gaat altijd in overleg. En: "no cure, no pay".

Vandaag kwaliteit kan morgen rommel zijn. Een koffie- of wijnspat heeft een verwoestend effect op onbehandeld materiaal. Het is altijd te overwegen om een coating aan te brengen. Echter, een glanzende laag spiegelt en kan enorm storend zijn. In dat geval kan gekozen worden voor speciale acryl-coatings, vergelijkbaar met matte vernis. De afbeelding wordt niet alleen beter bestand tegen vuil maar ook nog beter bestand tegen UV-invloeden zonder dat de uitstraling noemenswaardig vermindert.

Waar veel mensen niet bij stil staan: "Hoe hangen we het op"? Op deze vraag kunnen we altijd antwoorden met aanvullende kwaliteitsproducten. En als het echt lastig is dan hebben we gereedschappen klaar staan om op maat constructies te leveren middels laswerk, en meer.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie